Snel meerdere pagina’s OntGoogle


Wil je snel meerdere pagina’s uit Google verwijderen, dan kan je dat realiseren met een tijdelijke sitemap waarin alle verwijderde pagina’s staan. Belangrijk detail aan deze oplossing is dat de pagina’s een 404 moeten hebben en dat de sitemap een laatste aanpassingsdatum (last modification date <lastmod>).

Pagina’s en foto’s verwijderen uit Google kan alleen als je zelf eigenaar bent van de desbetreffende website waar het opstaat.

Google Specialist Jorg Zonneveld
  • Wil je slechts enkele resultaten uit Google verwijderen? Bekijk dan de Google Remove Outdated Content tool.
  • Wil je meerdere pagina’s of foto’s verwijderen van een onbekende Nederlandse site? Contacteer dan de webmaster van de desbetreffende site en stuur deze pagina door.

De oplossing is afgelopen week door Google zelf aangedragen naar aanleiding van een vraag van een webmaster. Deze had meerdere pagina’s met een lage kwaliteit laten indexeren, maar wilde hier graag snel vanaf omdat zijn bezoekersaantallen afnamen.

De oplossing in 3 stappen

  1. Verwijder alle pagina’s die je uit Google wilt hebben en controleer goed of deze een 404 status code hebben. Een goede tool om dit te controleren is https://httpstatus.io/.
  2. Voeg alle verwijderde pagina’s samen in één sitemap met als aanvulling de laatste aanpassingsdatum (‘last modification date’) welke zo recent mogelijk moet zijn (in ieder geval later dan de cache datum in Google). Mijn advies: Gebruik een XML sitemap en voeg daar de ’tasmod’ (<lastmod>) node aan toe.
  3. Voeg de sitemap met alle pagina’s die verwijderd moeten worden toe in je Google Search Console (Google Webmaster Tools).

Meerdere foto’s van google verwijderen

Met een sitemap is het ook mogelijk om meerdere foto’s uit Google te verwijderen. Let hierbij wel op dat je een Google Sitemap voor Afbeeldingen gebruikt.