Real-time Penguin officieel uitgerold


Google heeft vandaag officieel en wereldwijd zijn real-time Real-time Penguin update uitgerold. In Nederland heb ik er nog niks van gemerkt (Google maar eens naar “gietvloeren”), maar hier komt hopelijk snel verandering in.

Het Pinguin algoritme (op z’n Hollands)

Pinguin is één van de dieren uit de Google-algoritme dierentuin en heeft de taak om linkspam te bestrijden. Koop je regelmatig links, deel je regelmatig louche PR berichten of plaats je zogenaamde SEO Specialist links in zijn Private Blog Networks (PBN), dan is de kans groot dat je met deze Pinguin te maken krijgt. Het gevolg; grote dalingen in rankings en je suf zoeken naar de schadelijke links om deze vervolgens weer te verwijderen of af te wijzen.

Real-time is het grote verschil

Het grootste verschil met voorgaande Pinguin Updates is dat deze real-time gaat werken. Moest je voorheen wachten op een volgende update (laatste was 2 jaar geleden!) voor het herstel van je rankings, nu is het – in theorie – links verwijderen en/of afwijzen en wachten op een nieuwe webcrawl.

Wat kun je verwachten

Wat je kunt verwachten na deze update is meer onderhoud aan je linkprofiel. Je zal misschien tijdelijk werk hebben aan oude links (voldoen deze nog aan de huidige eisen?), maar zeker aan nieuwe links omdat er meer dynamiek zit in de linkwaarde. Kunnen deze vandaag nog een boost geven aan je ranking, morgen kunnen ze schade toebrengen, omdat er dan ook wordt gelinkt naar slechte concurrenten.

Of de update ook veel invloed zal hebben op Private Blog Networks (blog netwerken die het natuurlijk proces van het internet simuleren), dat vraag ik me nog af. Ik verwacht zeker dat ze sneller op de radar van Google verschijnen, maar als ze vervolgens handmatig moeten worden beoordeeld (deze kans is vrij groot met dit soort technieken) dan heb ik er niet veel vertrouwen in.

Google September update

Het is belangrijk om deze update niet te verwarren met de Google update die begin september 2016 is doorgevoerd. Deze had weliswaar veel invloed op de rankings van vele websites, maar deze staat los van de Pinguin update. Als we Google moeten geloven was dit een “gewone” update welke bijna dagelijks voorkomt.

Lees meer over Linkuitwisselingsprogramma’s.

Bekijk ook